İçeriğe geç

Mahkemede Kimlerin Şahitliği Kabul Edilmez

Mahkemede kimler şahit olamaz?

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlemesi yapılmıştır.

Hangi meslekler mahkemede şahitlik yapamaz?

2. Tabipler, diş tabipleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, bu ünvanları gereği hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten kaçınabilirler.

Kimlerin sahitliği kabul olmaz?

Tanıklık için gerekli şartlar sağlansa bile her tanıklık mahkemede delil olarak kabul edilemez. Ön şartlar, bir dava öncesinde sunulmuş olması, herkesin bildiği apaçık gerçeklere ve durumlara aykırı olmaması, çelişkili olmaması ve davayı ispatlamak için sunulmuş olmasıdır.

Akraba şahitlik yapabilir mi?

Tanığın davacı veya davalıyla akraba olması, tanığın ifadelerini geçersiz kılmaz. Sıkça sorulan soru: Akrabalar tanık olabilir mi? Sorunun arkasındaki fikir, akrabaların taraf tutabileceğidir. Ancak ebeveynleri de dahil olmak üzere diğer akrabalar da tanık olarak gösterilebilir.

Kimler şahit olamaz?

Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece yakınları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) şahitlik yapamaz. 8. Nikah işlemleri için belgenin geçerlilik süresi 6 aydır.

Akraba tanık olur mu?

Özellikle aile hukuku içeren davalarda akrabaların delil veremeyeceği yönünde yaygın bir yanlış anlama vardır. Aksine, akrabalar delil verebilir. Akrabaların ifadeleri diğer tanıklarla aynı şekilde değerlendirilmelidir.

Devlet memuru mahkemede şahitlik yapabilir mi?

MADDE 249 – Kamu hizmetinde bulunanlar, görevden ayrılmış olsalar bile, meslek sırrına tabi olan hallerde, bağlı bulundukları makamın izni olmadıkça tanık olarak dinlenemezler.

Bankacıların şahitliği kabul olur mu?

Konuşma. Tercümanlık, okul öncesi/sınıf öğretmenliği, çağrı merkezi çalışanlığı, yoğun bakım hemşireliği, bebek bakıcılığı, bankacılık, havayolu/denizaltı personeli gibi mesleklerde belirli bir süreden fazla çalışan kişilerin mahkemede tanıklık yapamayacağı iddiası doğru değildir.

Kimler tanık olamaz HMK?

Kişisel nedenlerle delil göstermeme, HMK m. 248 – “Aşağıdaki kişiler delil göstermekten kaçınabilir: a) Taraflardan birinin nişanlısı, b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile, c) Onun altsoyu veya altsoyu.” Eş. ç) Taraflardan biriyle aralarında soy bağı bulunanlar

Zina edenin şahitliği kabul olur mu?

B. Şafiiler, zina suçundan tevbe etmedikçe şahitlik yapamayacaklarını, tevbe ederlerse şahitlik yapma hakkının doğacağını belirtmişlerdir.

Psikolog mahkemede sahit olabilir mi?

Gizlilikle bağlı meslek grupları (avukatlar, doktorlar, psikologlar, psikiyatristler vb.) ifade vermekten kaçınma hakkına sahiptir. Hiç kimse, çıkarlarına zarar verecekse, kendisine karşı ifade vermeye zorlanamaz.

Kadının sahitliği yarım mi?

Toplumsal yaşam için birçok açıdan önemli olan tanıklık sorunu, akıl yürütme/yargılama sürecini de etkiler. Modern hukuktaki yargılama usulüne göre, mahkemede kadın ve erkeklerin tanıklığı cinsiyete bakılmaksızın eşit olarak dinlenir.

Aileden biri şahit olabilir mi?

Özellikle kardeşler olmak üzere aynı soyadına sahip tanıkların olup olamayacağı sorusu bu konu hakkında en sık sorulan sorulardan biridir. Bu noktada şu bilgiyi vermeliyiz; Aynı soyadına sahip olmak tanık olmanıza engel değildir.

Kardeş kardeşe tanıklık yapabilir mi?

Yargılama sırasında yürürlükte olan 6100 sayılı Medeni Kanun’un 203(a) maddesine göre, tanıklar ancak altsoy, üstsoy, kardeşler, eşler, kayınpederler, kayınvalideler, gelin ve damat arasındaki işlemlerde dinlenebilir.

Sahit olduğum mahkemeye gitmezseniz ne olur?

Eğer ifade vermek için adliyeye gitmezseniz polis veya jandarma tarafından tutuklanabilirsiniz ve gitmezseniz bununla ilgili masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Mahkemede kardeş şahit olabilir mi?

Boşanma davalarında, tarafların iddia ettiği olayları gözlemleyen herkes tanık olabilir (örneğin arkadaşlar, anne, baba, kardeşler, teyze, amca, komşu). Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu bazı kişilerin tanıklık yapmaktan kaçınabileceğini öngörmektedir. Bunlar: taraflardan birinin nişanlısı, 16.04.2024

Kimler tanık olamaz HMK?

Kişisel nedenlerle delil göstermeme, HMK m. 248 – “Aşağıdaki kişiler delil göstermekten kaçınabilir: a) Taraflardan birinin nişanlısı, b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa bile, c) Onun altsoyu veya altsoyu.” Eş. ç) Taraflardan biriyle aralarında soy bağı bulunanlar

Mahkemede şahit olmak kaç TL?

MADDE 3 – (1) Bu tarife, 5472 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 61 inci maddesi hükümlerine göre hazırlanmıştır. MADDE 4 – (1) Tanığa, ifade vermede kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 40,00 Türk Lirasından 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir.

Şahit parası ne kadar 2024?

Yeni tarifenin 3. maddesine göre; tanığın mahkemeden talep etmesi halinde, tanıklık yapmakla kaybettiği zamana orantılı olarak 100 TL ile 150 TL arasında ifade ücreti ödenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Karataş Escort