Hangi eklerden sonra virgül gelmez?
Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Birinci ve ikinci örneklerde görüldüğü gibi, gerund ekleri (-ıp, -madan, -arak, -ınca vb.) olan sözcüklerin ardından virgül konulmaz. Çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaçtır, bazı istisnalar hariç, bağlaçlardan önce veya noktalama işaretlerinden sonra gelir.
Tamlama arasına virgül konur mu?
7. Cümlede tekrarlanan bağlaçlardan önce veya sonra virgül olmamalıdır. ÖRNEK: Ya bu deveye bakarsın ya da bu ülkeyi terk edersin. Ne aradı ne de sordu. 8. Cümleler arasında noktalama işareti olmamalıdır.
Bağlaçlardan sonra virgül gelir mi?
Aşağıda virgül kullanımında tartışmaya yol açan bazı durumlar listelenmiştir: • Metinde and, or, or bağlaçlarından önce veya sonra virgül kullanılmamalıdır. • Tekrarlayan bağlaçlardan (both…and, either…or, neither…nor) önce ve sonra virgül kullanılmaz.
Den’dan sonra virgül gelir mi?
“Uyarı: Şart ekinden sonra virgül konulmamalıdır.” (36. sayfa) Bu durum, Türk Dil Kurumu’nun 2012 yılında yayımladığı yazım kılavuzunda da aynen tekrarlanmıştır.
Virgül nerelere konulmaz?
Bağlayıcı edatlar “ve, veya, veya”dan önce veya sonra virgül kullanılmaz: “Şiirdeki dil kullanımı, düzyazı ve dil kullanımından büyük ölçüde farklıdır.” Metinde, karşılaştırmalı ve telafi edici edatlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz: “Ne baktı ne de sordu.”
Hangi zarf fiillerden sonra virgül gelmez?
Zarf ekleri olan kelimelerde virgül kullanılmaz. Bunun nedeni zarf fiillerinin bağlaç olarak da işlev görmesidir. İstisnalar olsa da çoğu durumda zarflardan sonra virgül kullanılmaz. Zarf fiilleri bir cümlede zaman veya durum zarfı olarak işlev görebilir.
Ancak kelimesinden sonra virgül konur mu?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
Tamlama nasıl olur?
Benzer isim, zamir veya sıfatlardan ayırt etmek için başka bir isim, zamir veya sıfatla anlamsal ilişki kurularak oluşturulan ifadeye cümle denir. Cümleler, en az iki kelimeden oluşan ifadelerdir, tek kelimelik ifadeler olamazlar.
Çünkü den önce virgül gelir mi?
İlgili cümlelerden ikincisi ilk cümlenin zıttıysa, aralarına noktalı virgül konur. “but”, “because”, “however”, “so”, “however”, “while” gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
VB’den sonra virgül gelir mi?
Cümlelerde doğru kullanım “etc.” cümlenin ortasında. Kullanıldığında, virgülle takip edilmeli ve ortaya çıkan herhangi bir noktalama işareti noktadan hemen sonra gelmelidir.
Ama fakattan önce virgül gelir mi?
Türkçede, “but”, “although” ve “lakin” bağlaçları karşıtlık veya istisna belirtmek için kullanılır. Bu bağlaçları takip eden cümleler, kendilerinden önceki cümleye karşıttır veya bir istisnayı temsil eder. Virgül kullanımı: “but, but and yet” bağlaçlarının önünde her zaman bir virgül bulunur.
İken’den sonra virgül gelir mi?
Virgül işaretinin (,) nerede kullanıldığını açıklarken şöyle diyor: “Koşul ekinden sonra virgül konulmamalıdır.” Yazma kılavuzu kendi koyduğu kurala uymamıştır. “Iken’in Yazım Kuralları” başlığında, yazma kılavuzumuz şu cümlede koşul ekinden sonra virgül kullanmıştır: “Kelimesinin geldiği kelimenin ünlüleri kalın olsa bile, bu ekin ünlüsü ince kalır.”
Nelerden sonra virgül gelmez?
– Tekrarlanan sözcükler arasında virgül kullanılmaz. – Cümle sonlarında virgül kullanılmaz. – Soru cümleleriyle biten cümlelerde virgül kullanılmaz. – Önemli yerleri belirtmek için virgül kullanılmaz.
Peki’den sonra virgül gelir mi?
“Hayır”, “hayır”, “evet”, “tamam”, “tamam”, “tamam, tamam, hayhay”, “önce”, “böyle”, “hadi, elbette” vb. gibi, takip eden cümleye bağlı olarak reddetme, kabul etme veya teşvik etme ifade eden kelimelerden sonra virgül (,) konur.
Ken’den sonra virgül gelir mi?
Zarf ekleriyle oluşturulan kelimelerden sonra virgül kullanılmaz. Zarf ekleri; -ip, -meden, -ince, -ken, -dce, -erek, -when, -meksiz… Örnek: Ayşe çiçekleri toplayıp vazoya koydu. Şart eki “-se/-sa”dan sonra virgül kullanılmaz.
Hal eklerinden sonra virgül gelir mi?
Cümleyi güçlendirmeye ve bağlamaya yarayan da/de bağlacından sonra virgül kullanılmaz. Şart eki (-sa/-se) sonrasında virgül kullanılmaz.
Ki ekinden sonra virgül gelir mi?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
Şart ekinden sonra virgül gelir mi?
4. Seri cümleleri birbirinden ayırmak için konur. Koşul ekinden sonra virgül kullanılmaz. Ancak, birden fazla koşul eki ardışık olarak ortaya çıkarsa, koşul cümleleri virgülle ayrılır.
Kip eklerinden sonra virgül gelir mi?
Zarf ekleriyle oluşturulan kelimelerden sonra virgül kullanılmaz. Zarf ekleri; -ip, -meden, -ince, -ken, -dce, -erek, -when, -meksiz… Örnek: Ayşe çiçekleri toplayıp vazoya koydu. Şart eki “-se/-sa”dan sonra virgül kullanılmaz.