Kiracının başka evi varsa tahliye edilir mi?
Kiracının veya eşinin malı, içinde yaşamaya elverişli olmalıdır. Uygunluk, sosyal, sağlık ve ihtiyaçlar açısından dikkate alınmalıdır. Kiracının veya eşinin sahip olduğu evde başka bir kiracının bulunması, elverişlilik durumunu etkilemez ve TBK 352/3’e göre tahliye davası açılabilir.
Kiracıyı çıkarmanın en kolay yolu nedir?
Kiracının her kira yılından üç ay önce yazılı bildirimde bulunarak mülkü boşaltması gerekebilir. Bu bildirimi aldıktan sonra kiracı mülkü boşaltır. Kiracının mülkü boşaltmadığı durumlarda, ev sahibi tahliye davası açarak veya icra takibi başlatarak kiracıyı tahliye edebilir.
Ev sahibinin başka evi varsa kiracıyı çıkarabilir mi?
Ev sahibinin aynı bölgede başka bir evi varsa, o eve ihtiyacı olmadığı kabul edilir ve kiracıyı tahliye etme hakkından mahrum bırakılır. Eğer o evin kiracısı, ev sahibinin veya akrabalarından birinin yoksulluğu nedeniyle tahliye edilmek isteniyorsa, ev sahibi kiracıya karşı dava açabilir.
Kontrat bitti kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?
Kiracının taahhüdü yazılı olmalıdır. Kiracı bu taahhüde rağmen evi terk etmezse, ev sahibi kiracıyı zorunlu icra yoluyla veya dava açarak tahliye edebilir. Tahliye davası veya tahliye için icra takibi, taahhütte belirtilen tarihten itibaren bir ay içinde açılmalıdır.
Yeni malikin başka evi varsa kiracıyı çıkarabilir mi?
Evet. Yeni bir mülk satın alan herkes orada yaşayan kiracıyı tahliye edebilir. Yasamız, yeni sahibinin ihtiyaçları nedeniyle açılacak tahliye eylemini ifade etmek için “edinim” terimini kullanır.
İhtiyaç nedeniyle tahliye edebilmek için ihtarname ne zaman çekilir?
Zorunluluk nedeniyle tahliye davası açmak için, belirli süreli kira sözleşmesini feshetme zorunluluğu yoktur. Ancak, zamanında bildirim gönderilmesi, dava açma süresini uzatır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kira süresinin bitiminden üç ay önce ihtar zorunludur.
2 ihtar alan kiracıyı hemen çıkarabilir mi?
Kiracının 2 haklı ihtarla feshi: Aynı kira yılı için iki kira ödemesi yapılmazsa kiracıya iki ihtar gönderilmelidir. İki fesih gönderildikten sonra kira yılının bitiminden itibaren bir ay içinde tahliye davası açılmalıdır.
Kiracıya ihtar çekmek kaç TL?
Kiracıya ihtar Noter ücreti 2024 İhtar noter tarafından verilmelidir. Noter ücretleri her yıl Resmi Gazete’de yayımlanan “Noter Ücret Tarifesi” ile belirlenir. 2025 yılı için kiracıya ihtar göndermenin ortalama ücreti 600,00 ile 10.000,00 TL arasındadır.
5 yılı dolduran kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır?
Yukarıda açıklandığı üzere, kira sözleşmesinin beşinci yılı dolan kiracı, kira bedelini Türk Borçlar Kanunu’nun 344/2 maddesi uyarınca tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalaması oranında artırmak zorundadır.
Çıkmayan kiracıya ne yapılır?
Kiracınız kira sözleşmesinin sona ermesinden veya feshedilmesinden sonra evi terk etmezse, doğrudan icra mümkün değildir. Öncelikle mahkeme kararı gerekir ve mahkeme kararıyla tahliye işlemleri başlatılabilir. Dava sonucunda verilen tahliye kararı icra yoluyla uygulanır, böylece kiracınız evi boşaltabilir.
Tahliye davası ilk celsede biter mi?
Tahliye emri, kişinin uymakla yükümlü olduğu 15 günlük bir süre içinde mülkü boşaltma talebidir. 15 günlük süre, kararın kiracıya iletilmesiyle başlar. Bu nedenle, genellikle bir kira sözleşmesi fesih prosedürünün ilk duruşmada sonuçlandırılması mümkün değildir.
Mahkeme kararına rağmen kiracı evi boşaltmazsa ne olur?
İcra işlemlerinin başlatılması. Kiracı, mahkemenin tahliye emrine rağmen mülkü boşaltmazsa, ev sahibi icra dairesine bir başvuruda bulunabilir ve icra işlemlerini başlatabilir. İcra prosedürü, icra memurunun kiracıyı mülkten tahliye edebildiği bir mahkeme emrini icra etmek için yasal bir prosedürdür.
Kiracı bir evde kaç yıl oturabilir?
Bir kiracı yasal olarak bir evde kaç yıl yaşayabilir? Türkiye’de kira hukuku Türk Borçlar Kanunu ve ilgili yasalara göre düzenlenir. Kiracı, sözleşmenin süresi boyunca ve bu süre boyunca tarafların karşılıklı anlaşmasıyla sözleşmenin uzatılması koşuluyla, belirli bir zaman sınırı olmaksızın bir evde yaşayabilir.
Eski ev sahibinin evi boşaltmazsa ne olur?
Eski ev sahibi hala evi boşaltmazsa, evin alıcısı eski ev sahibi hakkında: “Mülkiyet haklarımı ihlal ediyor.” der. Savcılığa başvurarak yasal işlem başlatabilir. Ayrıca yeni ev sahibi eski ev sahibine evi derhal boşaltmasını söyleyebilir.
Kiracı evden nasıl çıkarılır 2024?
Ev sahibi, kiracıya sözleşmenin bitiminden 3 ay önce, yani 15 Temmuz 2024 tarihine kadar, zorunluluk nedeniyle sözleşmeyi feshettiğini bildirmelidir. Kiracı 15 Ekim 2024 tarihine kadar evi teslim etmezse, ev sahibi dava açabilir ve bir ay içinde, yani 15 Kasım 2024 tarihine kadar evi boşaltabilir.
Kontrat yapılarak kiralanan dairede başka biri oturabilir mi?
Sıradan kira sözleşmelerinde kiracı, ev sahibinin izni olmaksızın kiralanan taşınmazda başka bir kişinin yaşamasına izin verebilir. Ancak bu işlemde kiracı, kiralanan taşınmazı değiştirmemek ve ev sahibine zarar vermeyecek bir devir yapmakla yükümlüdür.
Ev sahibi hangi durumlarda tahliye isteyebilir?
Kiracı mülkte ihmalkar davranıyorsa ve komşularla iyi geçinemiyorsa, ev sahibi kiracının tahliye edilmesini talep edebilir. Bu gibi durumlarda, ev sahibi kiracıya bu sorunların 30 gün içinde çözülmesini istediğini belirten bir bildirim gönderebilir, aksi takdirde mülk boşaltılmalıdır.
Kendi evi varken kirada oturan ne yapacak?
Ev sahibi, kiracının kendisi veya yakınlarının ihtiyaç duyması halinde kiracıya karşı tahliye davası açabilir. Bu gibi durumlarda; Kiracıyı korumak için, kanun üç yıllık bir süre boyunca mevcut kiracıdan başkasına kiralamayı kesinlikle yasaklamaktadır.
Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?
Kirayı düzenli olarak ödeyen kiracıya karşı ev sahibi hukuk mahkemesinde “zorunluluk nedeniyle tahliye davası” açmalıdır. Davada; kişinin, kendisinin, eşinin, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyaçları nedeniyle kiralanan yeri boşaltması gerektiği ispatlanmalıdır.